Översikt och skillnader gastric bypass och sleeve

Gastric bypass, är en typ av viktminskningsoperation som innebär att man skapar en liten påse från magen och kopplar den nyskapade påsen direkt till tunntarmen.
Efter en gastric bypass operation kommer svald mat att hamna i den här lilla påsen med magen och sedan direkt in i tunntarmen, och därigenom kringgå större delen av din mage och den första delen av din tunntarm.

För vem?

Gastric bypass görs när kost och träning inte har fungerat eller när du har allvarliga hälsoproblem på grund av din vikt. minska risken för potentiellt livshotande viktrelaterade hälsoproblem,

  • Hjärtsjukdom
  • Högt blodtryck
  • Högt kolesterol
  • Obstruktiv sömnapné
  • Diabetes typ 2
  • Stroke
  • Cancer
  • Infertilitet

Gastric sleeve 

Syftet med sleeve är att begränsa mängden mat som kan hållas i magen. Alla funktioner, inklusive matsmältningsfunktionen i magen, bevaras.

Operationen görs laparoskopiskt, vilket innebär att kirurgen använder en liten videokamera (kallat laparoskop) för att se insidan av buken.
För det första gör en kirurg 5-6 små snitt i buken, genom vilka de långsmala instrumenten sätts. Med deras användning och med användning av ett laparoskop utför en kirurg proceduren.
Det opererade området rensas och blåses också upp genom att CO₂-gas introduceras, vilket naturligtvis är ofarligt, vilket gör det möjligt för en kirurg att utföra operationen.

Minskning av magvolymen, så fungerar det

vilket gör att patienterna är mätta efter en liten måltid och fysiskt inte kan äta mer;
magmotiliteten ökas, tack vare vilken mat passerar magen och tarmen smidigt och snabbt;
förändringen av hormonell receptor som är ansvarig för hunger (efter operationen minskar utsöndringen av ett hungerhormon som kallas ghrelin,
vilket gör att patienterna känner sig mycket mindre hungriga och deras aptit dämpas).
Viktminskningsprocessen startar omedelbart efter gastrektomi, men patienterna måste behålla de rekommenderade måltiderna och portionerna för att förhindra att magen sträcker sig.

Är gastric sleeve säker?

Gastric sleeve operation är en vanlig operation som utförs under narkos, så det är helt normalt att ha oro för det. Emellertid anses bariatriska operationer, särskilt gastric sleeve, vara en säker operation som utförs med över 85 % framgång.

Ett laparoskop som används vid gastrektomi gör proceduren mycket mindre invasiv och minskar därmed risken för komplikationer avsevärt. Det förkortar också återhämtningstiden och vistelse på en klinik.

 

Få en kostnadsfri rådgivning

Välj din behandling nedan och fyll i formuläret

Öppetider för samtal

Måndag - Fredag: 8.00 - 16.00

Newsletter

TOP